Det er sommer, det er sol og det er dejligt vejr

Jeg havde glemt, at jeg plejer at sende jer ind i ferien med gode læsetips. Her halvvejs inde i de flestes ferie kommer en sommerbyge af anbefalinger, så bred favnen ud og tag imod. Der er til gården og gaden og ingen bliver dolket i rouladen. Amar’ halshug!

#1 Rotternes sjæle (2013) af Bengt-Erik Engholm. Hver morgen går en dreng ud for at tjekke de rottefælder hans far har sat op. Han vrister ligene fri med en ispind og begraver dem bag syrenbusken. Det er en hemmelighed og der står meget på spil. Med ordene: ” Råtternas gud som bor i himlen, ta emot den här själen och förlåt min pappa. Amen.” forretter drengen et selvopfundet begravelsesritual for at sone sin fars synder – rottedrabene. En dag hænder der i midlertidigt noget uventet. En pige dukker op ud af det blå. Hun hedder Britta og har grønne øjne. Øjne der får drengen til at tænke på andet end rotternes sjæles himmelfart og farens mulige fortabelse.

Bogen er illustreret af Sara Gimbergsson. Det er en fornøjelse.

#2 Men ikke i dag (2014) af Kim Fupz Aakeson handler om en pige, der har mistet sin hund. Bobo er død og det er præcis så forfærdeligt og trist som det lyder. Pigen er utrøstelig og beslutter sig for at hente sit kæledyr tilbage fra de dødes land. Første del af planen, det med selve hentningen, går forholdsvis ubesværet. Anden del, det med at få Bobo tilbage, sådan rigtigt tilbage som i gamle dage, går mindre gelinde. Bobo er nemlig kun en skygge af sig selv. Han vil ikke lege eller spise. Han vil knapt nok hænge sammen. Pigen prøver forgæves at lime hans pels på og hun kan heller ikke rigtig få sat det ben, der er faldet af ordentlig på. Langsomt kommer pigen overens med sit tab og må for anden gang begive sig til dødsriget for at afleverer Bobo, hvor han hører til.

Bogen er gyselig, herligt illustreret af M. Sommer.

#3 Andreas længes (2013)af Barbro Lindgren er en besynderlig, trist og drømmende bog. Den handler om de to børnehjemsbørn Andreas og Vova, der en dag begiver sig ud i Sankt Petersborg for at finde Andreas mor. Andreas har kun minder om mor. Og om livet han levede under hendes hjerte inden han blev født. Men en dag var mor væk og to damer afleverede ham på børnehjemmet. Drevet af længslen efter mor og det trygge hjem i hendes mave, drager de to drenge ud på en umulig mission.

Den sørgelige beretning får liv og død (?) gennem Eva Erikssons streg.

#4 Det Satans ukrudt (2013) af Kim Fupz Aakeson handler om drengen Alvin, der har mistet sin far, om Alvins mor der har mistet lysten til livet og om Gud, der besluttet at trække stikket og flytte til Ballerup.

Det er alvorlige sager, men ærkeenglen har prøvet det der er værre og Gud plejer at blive god igen. Trods alt.

Men mens Gud ikke vil findes, kræver Alvin at Han er sin opgave voksen. Alvin har brug for svar. Han har brug for et sted at rette sin sorg og sin bekymring hen. Og selvom Gud prøver at spise Alvin af med de sædvanlige mirakler som pottemageri, saftevandsfontæner og spritnye dyr, så dur det ikke. Og dog for mødet med Gud, midtvejskriseramt eller ej, sætter Alvin i stand til at få hul igennem til sin mor. Og en dag står hun op og vender ”hjem”. Mor er mor igen.

Fabelagtige illustrationer af fabelagtige Cato Thau.

#5 Alting fryser – Ærtehalm bind 3 af Tina Sakura Bestle og Anne-Marie Donslund. Det her er lidt snyd, for jeg har ikke læst bogen endnu. Men jeg satser hele butikken og anbefaler den alligevel. De to første bind har nemlig været pragtfulde, ækle og spændende. Mug og hjerner, synske siamesiske tvillinger, eller næsten siamesiske (hedder det overhovedet det mere, eller er der et eller andet PC- ord jeg ikke kender til?), bunkers, cykelsafari. Og Varde – garden!

Alle tre bind er illustreret af Rikke Villadsen. Det er skønt! Færdig. Bum.

Jeg håber, I holder varmen med en god bog under armen.

Reklamer

Om potskilove

Mit navn er Charlotte. Jeg drikker spandevis af kaffe mens jeg læser børnebøger og kigger på kalkmalerier. Engang skrev jeg et speciale. Det handlede om synd og død, tudser og fortabelse. Og så selvfølgelig om bod. Det var tider. Jeg er kæreste og mor, vittig og spids, eminent til krydsord og skidedårlig til at tabe. Jeg synes at kærlighed burde staves "kjærlighed" og at "majonæse" er et skråplan. Velkommen indenfor.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s