En by i Rusland

Vinteren har få lyspunkter, men for mig er OL et af de store. Denne gang skæmmes oplevelsen dog af at Den Olympiske Komite (endnu engang) har valgt at se bort fra krænkelser af menneskerettigheder og tildele værtskabet til Sochi i Rusland. Og nok er der smukt ved Sortehavet, men det bør ikke kunne opveje at Rusland har en lidet flatterende fortolkning af demokrati, retspraksis og almene menneskerettigheder.

Sidste sommer vedtog Dumaen en lov, hvis formål er at forhindre spredning af ”propaganda for utraditionelle seksuelle relationer”, hvilket vil sige homoseksualitet. Dette står i en skærende kontrast til det Olympiske Charters udsagn om at alle i den olympiske ånds navn skal kunne udøve sin sportsgren uden diskrimination.  Et lille bump på OL-vejen, der blev glattet ud med arrangørernes tilsagn om, at der under OL ikke vil blive slået ned på fx regnbuefarvede beklædningsgenstande.

Så i aften åbner vinterlegene 2014. Jacques Rogge vil sidde og klappe sammen med alfaderen Putin, mens homoseksuelle, transpersoner og andre af systemet kategoriseret afvigere udenfor undtagelsestilstanden i OL-byen, forsvinder, forfølges og lever uden rettigheder.

Mens vi venter på at Helvede fryser til og Den Olympiske Komite begynder at opføre sig anstændigt og genoverveje hvilke parametre de tildeler værtskaber efter, kan man fordrive tiden med en bog.

I min jagt på bøger til dette indlæg måtte jeg konstatere, at forbavsende få vinterolympiske atleter kaster sig over forfattergerningen, men en dukkede da op.

Tidligere OL-guldmedaljevinder i skøjteløb, Kristi Yamaguchi har skrevet bogen Little Pig, Big Dreams (2011), der handler om grisen Poppy. Poppy har stjernedrømme. Hun vil være skøjteprinsesse. Men det er svært at stå på skøjter, meget svære end Poppy havde troet. Til sidst kommer hun dog i mål og moralen er at man skal turde drømme store drømme for at blive den bedste.

I billedbogen Der skal tre til Tango (2005) af Peter Parnell og Justin Richardson møder læseren pingvinerne Roy og Silo. De bor i New Yorks Zoologiske Have. Roy og Silo gør alting sammen og som mange andre par ønsker de at tage det næste store skridt i deres forhold – at få unger. Der er dog en stor forhindring. Roy og Silo er begge hanpingviner. Forgæves forsøger de at udruge en sten, indtil en dyrepasser forbarmer sig og giver dem et rigtigt æg. Ægget klækker og Roy og Silo bliver forældre til Tango.

Jeg ønsker alle et godt OL.

 

Reklamer

Om potskilove

Mit navn er Charlotte. Jeg drikker spandevis af kaffe mens jeg læser børnebøger og kigger på kalkmalerier. Engang skrev jeg et speciale. Det handlede om synd og død, tudser og fortabelse. Og så selvfølgelig om bod. Det var tider. Jeg er kæreste og mor, vittig og spids, eminent til krydsord og skidedårlig til at tabe. Jeg synes at kærlighed burde staves "kjærlighed" og at "majonæse" er et skråplan. Velkommen indenfor.
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s