Verden i sort/hvid eller da Tintin og Lilla Hjärtat rokkede båden – og den ene faldt ud

I september ramte nyheden om at et bibliotek i Sverige havde forvist Tintin fra udlånshylden de danske medier. Årsagen var, groft forsimplet, at menneskesynet i Tintin-tegneserierne er præget af sexistiske og racistiske stereotypier, der mentes skadelige for de yngre læsere.

Efter megen virak besluttede biblioteket dog at lade Tintin blive i det gode selskab og hævdede, at de blot havde ønsket at starte en debat omkring diskriminerende litteratur.

Mens Tintin klarede skærene og med det yderste at fingerspidserne formåede at holde sig på hylden, fik vi i dag den triste besked at en anden karakter, Stina Wirséns Lilla Hjärtat, ikke overlevede turen gennem meningsmaskinen. Hendes skaber har ganske enkelt besluttet ikke at tegne hende mere og at titler hvori hun indgår ikke bliver genoptrykt.

Sagen om Lilla Hjärtat tog fart, da Stina Wirséns populære bøger om Liten Skär och alla små Brokiga blev filmatiseret. Lilla Hjärtat blev med sin sorte hud, sin hvide mund og sine fletninger i krasse vendinger anklaget for at være en såkaldt golliwogg eller pickaninny. Hendes udseende var en hån mod sorte og en smertelig påmindelse om undertrykkelse og kolonialisme.

Tintin kunne i det mindste forsvares med at være blevet til i ”en anden tid”, men at Wirsén i 2012 kunne få sig selv til at reproducerer en så karikeret stereotyp, det var utilgiveligt.

Debatten har raset frem og tilbage på blogs, i tv og i de trykte medier. Sorte stemmer har blandet sig med hvide stemmer, med gamle stemmer, med sårede stemmer, med forstående stemmer. Indtil i dag hvor stemmerne blev tavse og Lilla Hjärtat lagt i graven.

Undervejs opfordrede en blogger til at lave en liste over børnebøger hvor hovedpersonen har en anden hudfarve end gris. Listen voksede sig hurtigt fed, men bloggens indehaver måtte sande at hendes intention om at skabe et positivt fokus på mangfoldighed i børnelitteraturen druknede i kritik af at hun havde givet Lilla Hjärtat plads på listen.

Med sorg så jeg, at hun fjernede Lilla Hjärtat, bøjede af og rettede ind. Det føltes forkert. Og det gør det stadig. Jeg har prøvet at få den følelse jeg har i maven verbaliseret, men uden held. Derfor får I en andens ord.

Reklamer

Om potskilove

Mit navn er Charlotte. Jeg drikker spandevis af kaffe mens jeg læser børnebøger og kigger på kalkmalerier. Engang skrev jeg et speciale. Det handlede om synd og død, tudser og fortabelse. Og så selvfølgelig om bod. Det var tider. Jeg er kæreste og mor, vittig og spids, eminent til krydsord og skidedårlig til at tabe. Jeg synes at kærlighed burde staves "kjærlighed" og at "majonæse" er et skråplan. Velkommen indenfor.
Dette indlæg blev udgivet i Nyheder og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s