Krop umulig?

Jeg har en krop. Der er arme, ben , hår, baller og lår. Alt i alt en ganske fin og velfungerende krop. Nuvel. Det hele hænger lidt, der er for mange kilo på sidebenene, brysterne virker kanske trættere end for 15 år siden og efter en fødsel er bækkenbunden heller ikke helt i top. Men den virker og vi har mange gode oplevelser sammen, mig og så kroppen.

Vi er et godt hold, som Hodder siger til sin far, og det har jeg ikke tænkt mig at lave om på. Vi er noget særligt sammen. Vi er mig.

Vi ved det jo egentlig godt allesammen. At vi er forskellige. Vi taler forskelligt, tænker forskelligt og ler forskelligt. Vores forskellighed er, nu måske mere udtalt end tidligere, noget vi værner om . Det er det, der  gør hver og én af os unikke. Skiller os ud fra mængden. Det giver os kant og gør at vi for andre, er lige det mere attraktive end sidemanden. Multivers, du ved.

Men den buzz, der er om forskellighed gælder ikke kroppen. Her skal der ikke være for megen slinger i valsen. Det er barberede ben, faste maveskind, tonede muskler, brasilianske røvhuller og formfuldendte bryster på en snorlige række. Og for Guds skyld ingen gamle mennesker (gamle menneskers kroppe er så ær(grer)lige at det næsten er uudholdeligt at kigge på dem).

Kroppen har det drøjt for tiden, for selvom der i medierne kastes rundt med bryster, skræv og alskens anden godis til visuel stimuli, så trives bonertheden i stor stil. Det er som om at det moderne menneske ikke længere er i stand til at skelne mellem passende og upassende kropslige udtryk. Det at være topløs på en strand anses fx for værende ulækkert, det samme gør det at amme sit barn i offentlighed eller at have et barn af andet køn end ens eget med ind i omklædningsrummet i svømmehallen. Evnen til at kontekstbestemme nøgenhed er gået fløjten og som altid er det vores egen røv det rammer.

Hvis børn ikke får mulighed for at se hvor kropsligt forskellige vi mennesker er i fx et omklædningsrum, så går noget tabt. Der er vigtig læring i at se hvor vidt normalitetsbegrebet rækker kropsligt forstået, både på den korte bane i forhold til at forstå sig selv som menneske med en krop, men også på den lange bane at acceptere sig selv som menneske med netop denne krop.

For hvis vi aldrig ser lange bryster, gamle bryster, små bryster, store bryster, slatne punge, behårede punge, tynde pikke, skæve pikke, behårede kvindeben, rynkede maveskind og appelsinhud, så tror vi at de bryster vi ser i Kongerne af Rømø eller i Familien på Bryggen er æstetisk normale og at vi selv derfor er unormale.

Der findes masser af børnebøger om kroppen. Store og små. Karton og glittet papir. Tegnet og fotograferet. Men kun om børnekroppen. For nypuritanismen har også indfundet sig her. Så ingen nøgne voksne i bøger til børn. Og dog. Én enkelt børnebog kunne jeg finde i min samling og den skal skamlæses, skal den.

Jonathan och kroppen (2007) hedder den. Den er skrevet af Karin Salmson og illustreret af Janette Bornmarker. Bogen handler om Jonathan, der har overnattet hos sin gode ven Charlie. Jonathan vågner tidligt, står op og se Charlies mor komme ud af badet. Hun er nøgen og Jonathan synes hun ser meget anderledes ud end hans egen mor.

Jonathan tænker på hvor forskellige mennesker ser ud, både med og uden tøj på. Og så står Charlie op og de går i bad.

Kort og noget så forbandet godt!

Apropos kort så kører Kvinderådet for tiden en kampagne til fremme for brystdiversitet. Made by nature. Go cards med smukke bryster i alle former, men dog kun i mono-colour, kan erhverves på din nærmeste cafe (særlig oplysning til borgere i København SV, NV og S, det skal være en kaffe – cafe).

Vær lidt nøgen til næste gang. Det er i en god sags tjeneste.

Reklamer

Om potskilove

Mit navn er Charlotte. Jeg drikker spandevis af kaffe mens jeg læser børnebøger og kigger på kalkmalerier. Engang skrev jeg et speciale. Det handlede om synd og død, tudser og fortabelse. Og så selvfølgelig om bod. Det var tider. Jeg er kæreste og mor, vittig og spids, eminent til krydsord og skidedårlig til at tabe. Jeg synes at kærlighed burde staves "kjærlighed" og at "majonæse" er et skråplan. Velkommen indenfor.
Dette indlæg blev udgivet i Krop, Uncategorized og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s