Sommerferielæsning

Så lakker juni mod enden og sommerferien, eller ledighedsperiode med sol, er lige om hjørnet. Og hvad skal man så lave? Der er jazz, havnerundfart, cykelture og så selvfølgelig en gylden mulighed for at komme up to date på det bedste inden for børne- og ungdomslitteratur.

Jeg har sammensat en liste af bøger, som jeg på det varmeste kan anbefale. Listen kunne selvfølgelig have været meget, meget længere, men jeg har begrænset mig til 10 titler (rækkefølgen er vilkårlig og skal ingenlunde tages som udtryk for en rangordning). Så er der ingen der mister overblikket eller tålmodigheden.

#1 Troldbunden (2010) af Mårten Melin

Ungdomsroman om pigen Mona, der en sommer møder den mystiske dreng, Mikael. Mikael er ikke som andre drenge, eller mennesker for den sags skyld, men Mona drages af hans utæmmede væsen og af hans manglende konduite, som da han første gang er hjemme hos hende siger: ”Jeg skal lave lort” (s. 67).
Trods denne ligefremhed er der noget uforklarligt og mystisk ved Mikael, hans familieforhold og hans forhold til vand, sollys og svin.
Det er Twillight, bare med trolde og for et lidt yngre publikum. Og så er den velskrevet!
Perfekt til sommerferien i den svenske skærgård og til folk, der ligesom jeg selv, er til falds for alt der følges på vej af et Tove Jansson -citat.

#2 Den utrolige historie om den kæmpestore pære (2012) af Jakob Martin Strid

Inden jeg kaster mig ud i lovprisninger over denne bogs mange kvaliteter, og de er vitterlig mange, så skylder jeg en stor tak til Lea, hvis varme anbefalinger sendte mig i papirprangerens arme, hvor jeg kørte kortet igennem på det noget pebrede beløb 249, 95. Tak, Lea.

Det er mange penge, men uha, det er også et prægtigt værk man får mellem hænderne. Ypperlig kvalitet, hvad enten der er tale om indholdet, papirets tykkelse eller illustrationerne.

Gutterne Mitcho og Sebastian bor i Solby. En lille flække med umiskendelig stridsk præg. Et sandt virvar af huse, detaljer, der lader Sven Nordquist intet tilbage, og uordentlig orden fylder siderne og læserne med velbehag. En dag får de en flaskepost på krogen og flaskens indhold er stilet personligt til – dem. Brevet er fra byens forsvundne borgmester J. B. I et år har ingen set ham og nu ud af det blå dukker en flaksepost med et brev og et mystisk frø op. Mitcho og Sebastian planter frøet og så tager eventyret fart. Undervejs afslører de urent trav i kommunen, bytter batterier for vandmeloner med farlige pirater, støder på et søuhyre og finder til sidst bag det natmørke hav Den Mystiske Ø.

Bogen er utrolig velegnet til oplæsning for både små og større børn, hvilket er noget af en sjældenhed og noget af en våd drøm for puttetrætte forældre, der ønsker at samle familien til en fælles aftenlæsestund. Og så er der kapitler!

#3 Lili-bøgerne (2011) af Kim Fupz Aakeson, illustreret af Siri Melchior

Bøgerne om Lili er til de aller yngste læsere. I kortfattet tekst skildres en to-årigs møde med den verden, der endnu kan virke en kende fremmede og uhåndterbar.
Hverdagssituationer som tandbørstning og spisning tages kærligt under behandling og det er altid godt når man har med denne aldersgruppe at gøre.
Tekst og illustration ikke alene supplerer hinanden, men spiller op imod hinanden, således at det der skildres tekstmæssigt får en ny og ofte komisk dimension i illustrationen. Således følges teksten ”Så gør Lili tandbørsten våd” ( Lili børster tænder, s. 5) af billedet af Lili siddende i et badekar med en håndbruser sigtende efter tandbørsten. Den slags er litterært guf, når man er to, eller forældre til en der er to.
Senest er serien blevet et par bind rigere og man kan nu nyde Lili i hele fire bøger.

#4 Glimt (2011) af Rikke Bakman

Glimt er en kvadratisk moppedreng. Det er en tegnet roman, der skildrer en sommerdag i 80’erne. Helt almindelig, men med en overflod af hverdagsdrama. I en tynd farveblyantsagtig streg er læseren med på stranden, får tissemyrer i underbukserne, får is, cykler, ser de voksne drikke irsk kaffe og oplever en ægteskabelig nedsmeltning, der ender i nævekamp.
Ah. Dengang i 80’ erne, der var sommer rigtig sommer.

Hvis man er sulten på mere af samme skuffe og så alligevel ikke, kan man med fordel kaste sig over Lone Hørslevs Sorg og camping (2011), der bevæger sig i det samme lag.

#5 Varför gråter pappan? af Kristina Murray Brodin, illustreret af Bettina Johansson

Bogen handler om børnene Hamsa og Alvdis, der opdager en grædende far på en bænk. Nu er det store spørgsmål: Hvorfor græder han? Forskellige forslag flyver rundt, blandet med gedigen børnelogik, mens Alvdis mor reparer en bil og suser rundt på en ordentlig røvfuld motorcykel. Efter både at have gættet på cykelstyrt, tyveri og grædende spædbørn er svaret af glædelig karakter og bogen slutter med mange flere tårer.

Bogen er herlig fordi den inviterer læseren med indenfor i gætterierne. Hvorfor græder den mand på bænken? Og til de der bliver skræmt af det svenske er der kun at sige: Det er en billedbog, teksten er relativ enkel og det man ikke kan forstå kommer illustrationerne en til undsætning med.

#6 Os fra Blomsterkvarteret (2011) af Dy Plambeck, illustreret af Charlotte Pardi

Herlige Dy Plambeck har skrevet fire bøger om et ros unger fra Blomsterkvarteret i en typisk lilleby, Snogerup. Her vrimler det med sære eksistenser, farlige store drenge, skrot og eksplosioner.
Agnes, Mikkel, Lara og Tobias kender deres hood som deres egen bukselomme og tager læseren med på eventyr. Jeg kan kun opfordre til at takke ja.
Serien er illustreret af Charlotte Pardi, som jeg har været forelsket i siden jeg læste Pigen, der ikke ville sidde på potten (2000) af Henrik Hohle Hansen.

#7 Forbrydelse og straf (2011) fortalt af Oscar K, illustreret af Lilian Brøgger

For den modne unge mand/kvinde, der drags af det eksistentielle og funderer over etik og moral, men for hvem Dostojevskijs værk endnu er for stor en mundfuld. Og så for alle os andre som også går i stå 100 sider inde i originalen.

I denne prægtige adapterede udgave følger læseren Rodion Romanovitj Raskolnikovs deroute fra fattigdommens nulpunkt til øksemordets endnu større armod. Det bliver tydeligt, hvordan selv det fattigste menneske har noget at miste og Rodion plages af sin samvittighed og af sin ugerning. I en uge raver han, plaget af feber, omkring i Sankt Petersborg og møder mennesker af mere eller mindre brodden karakter, alt imens han gør sig kringlede overvejelser omkring det at slå ihjel. For kan et mord mon ikke retfærdiggøres?

Teksten suppleres af Lilian Brøggers grove streg, der yderst troværdigt tegner et Sankt Petersborg omkring midten af 1800-tallet(i alt fald sådan som jeg forestiller mig det).

#8 Koko och Bosse (2011) af Lisen Adbåge

En voksen der skutter sig og et barn på en gynge. Det er tid at gå hjem. Det er der i alt fald en der mener. Og det er ikke Koko.
Koko er en pige med ben i næsen og en stædighed der matcher. Hun har generelt en anden mening om hvornår noget er nødvendigt, eller slut, eller sjovt end Bosse. Og hun får sin vilje. Bosse giver laaang snor og Koko stiller større og større krav. Men en dag rammer det Koko i røven, for butikker har ikke ligeså lang snor som Bosse og er ikke ligeså forstående over for ”selvbetjeningsprincippet” som Koko kunne ønske sig. Butiksvagterne påtager sig voksenrollen og sige STOP. Bosse er dog ikke sen til at hoppe med på vognen og vinder mod slutningen det tabte terræn tilbage.

En skøn billedbog for børn og voksne og som vist nok endda er udkommet på dansk for ganske nyligt.

#9 Hasse og Rune på ferie (1992) af Eva Lindström

Bogen handler om de to venner Rune og Hasse, der har lejet et feriehus af en bonde ude på landet. For at slippe for at slå græs låner de en ged af bonden. Men det der skulle være en hjælp viser sig ikke at være andet end problemer. Geden laver en masse rav i den, vælter Hasse midt i kroketkampen, så han må have plaster på albuen, går i vejen når de spiller badminton og sætter trumf på ved at æde deres cerutter, øldåser, transistorradioen og Hasses tegnebog.
Geden får trommesyge og må på dyrehospitalet og opereres. Hasse og Rune, der egentlig har været trætte af geden, finder ud af at de i virkeligheden savner den. En smule. Eller en hel del, faktisk. De begynder at besøge den, underholde den, kommer med blomster og meget mere i samme dur og endelig bliver den rask nok til at komme hjem igen. Desværre er ferien slut og Hasse og Rune skal pakke grillen, kroket og luftmadrasser og aflevere sommerhus og ged tilbage til bonden. Det er trist, men sådan er det jo med ferier. De slutter. Men læseren kan trøste sig med at, der vist har listet sig en blind passager med i bagagerummet.

Billedbog for de 2-4-årige og deres voksne.

# 10 Hamid med ørerne (2011) af Oscar K, illustreret af Rasmus Bregnhøi

Hamid har kæmpestore flyveører, men hører dåligt. Han har en kørestol og en hund, Keld, som han har arvet efter sin nabo og så har han en veninde, Hilda som ikke stikker op for bollemælk.
Banditterne, Sussi og Leo, er på nakken af Hamid og en dag kidnapper de ham for at skære benene af ham med en motorsav.

Nysgerrig på mere? Det er en rablende, (van)vittig fortælling om mobning, hævn, rockerdrab, loyalitet og fordomme, der bliver vendt på hovedet. Det er en fornøjelse uden lige og så er det en af de få fortællinger, der udmærker sig ved at give kvinder med burka et ansigt.

Kan varmt anbefales som oplæsning og selvlæsning til alle med humoristisk sans.

Således kom vi til vejs ende i sommerlæsnings anbefalingerne. Men alle disse titler har jeg jo læst, så derfor: Hvad ville du anbefale mig (eller andre at læse)? Jeg tager imod forslag med kyshånd.

20120628-123218.jpg

Reklamer

Om potskilove

Mit navn er Charlotte. Jeg drikker spandevis af kaffe mens jeg læser børnebøger og kigger på kalkmalerier. Engang skrev jeg et speciale. Det handlede om synd og død, tudser og fortabelse. Og så selvfølgelig om bod. Det var tider. Jeg er kæreste og mor, vittig og spids, eminent til krydsord og skidedårlig til at tabe. Jeg synes at kærlighed burde staves "kjærlighed" og at "majonæse" er et skråplan. Velkommen indenfor.
Dette indlæg blev udgivet i Læsetips og tagget , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Sommerferielæsning

  1. Pingback: Dikter som vibrerar « Mårten Melin

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s