Det gode ry og rygte

Dagens bog blev første gang udgivet i 1845, i Danmark 1847, og var blevet til af nød. Datidens børnebogsmarked huede ikke Heinreich Hoffmann, der ledte efter en julegave til sin knægt. Han besluttede sig for selv at gribe fjer og pen( eller hvad de nu brugte dengang) og skabte hvad der siden er blevet en klassiker af rang: Den store Bastian.
Sjældent har rim været så grumme og de faldt straks i modtagerens smag. Og i Hoffmanns venners smag. De opfordrede ham ivrigt til at sprede det glade budskab om børns lemlæstelse og død. Og den blev et smash hit! Udover tekstmæssig kvalitet deler den således en del fællestræk med den nyligt udgivet Go the fuck to sleep, der også, omend efter min mening ufortjent har fejet benene væk under en hel (særlig) forældergeneration.

Mange tror fejlagtigt at den moraliserende tone er alvorlig, hvilket langt fra er tilfældet. Den store Bastian er en humoristisk bog, som gør tykt nar af sin samtids løftede pegefingre og derfor fortjener den også et bedre rygte end den har!
Prøv at læse den med de muntre briller på. Så kan det være at smilet trænger sig på, mens du får en detaljeret beskrivelse af Jettes ulykkelige flirt med tændstikkerne, der ender i en askehob? Eller måske historien om kræsne Mads er mere dig? “Den fjerde dag var han en pind, ham kunne blæse om en vind, et lod han måske næppe vejed’,men skreg ved suppen som han plejed’; den femte dag vor Mads var død, fordi han ingen suppe nød.

20120228-134825.jpg

Reklamer

Om potskilove

Mit navn er Charlotte. Jeg drikker spandevis af kaffe mens jeg læser børnebøger og kigger på kalkmalerier. Engang skrev jeg et speciale. Det handlede om synd og død, tudser og fortabelse. Og så selvfølgelig om bod. Det var tider. Jeg er kæreste og mor, vittig og spids, eminent til krydsord og skidedårlig til at tabe. Jeg synes at kærlighed burde staves "kjærlighed" og at "majonæse" er et skråplan. Velkommen indenfor.
Dette indlæg blev udgivet i Læsetips og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s