Hvis puderummet kunne tale…

I disse nypuritanske tider hvor børns naturlige udforskning af egne og andres krop sygeliggøres og underlægges Pretty womanske reglsæt om nul tolerance for kys på munden(på munden!) kalder bloggen på et indlæg om bollebøger.

Nu er jeg ikke psykolog eller pædagog for den sags skyld, men i mit hoved følger der en afstandstagen med et forbud. Et udsagn fra de voksnes side om at det at kysse, eller ligge oven på hinanden, eller putte legoklodser mellem ballerne fordi de kommer til at lugte så dejligt af numse(herligt eksempel hentet fra artikel i Politiken) er forkert, må efter min mening præge de involverede børns selv- og seksualitetsopfattelse i en negativ retning. Er det virkelig det pædofiliforskrækkede forældre ønsker at sende deres barn ud i verden med?

Oven på denne moderate ørefigen følger hermed et nøje udvalg af bollebøger, der alle på hver deres måde søger at forklare, hvordan man får børn.

Bøgerne afspejler i nogen grad tendensen skitseret overfor. Heldigvis synes angsten for at nævne børn og sex i samme sætning endnu ikke at have besmittet denne særlige nichelitteratur.

Selv er jeg vokset op med Sten Heglers Hvordan, mor?, der for den nutidige læser virker uskyldig og pur, men for mig nok har været en god modvægt til min mors pædagoguddannelse og formidlingsevner.
Drengen Peter stiller moderen det delikate spørgsmål, og hun svarer og illustrer, for 1955, ganske bramfrit. Min yndlingssekvens er da Peter er blevet forbudt at lege med veninden Marianne på grund af sin viden, og som en anden gammeltestamentlig profet, grædende vender sig mod Mor og hun med forfatterens stemme leverer en bredside mod de uvidende og sandhedsfornægtende forældre. ” Du og jeg ved, at det ikke er noget slemt, og mor kan fortælle dig, at det er noget rart og dejligt. Men det er synd for dem, der ikke forstår det, for de kan ikke gøre for det, Peter.” ”Jamen, mor, kan du ikke fortælle dem det?” ”Nej, desværre, Peter – det er for sent nu, de er for gamle.”(Hvordan, mor? 34-35)

Mandligt kønsorgan: tingesten
Kvindeligt kønsorgan: revnen

I min personlige samling er der nu (i mangel af bedre)et hul indtil 1971, hvor Per Holm Knudsen klasker kødpølsen op på bordet og kalder en pik for en pik og ja, en kusse for en kusse. Det gør han i bogen Sådan får man et barn.

Denne bog har mange kvaliteter, hvoraf to ikke er en del af selv bogen, men befinder sig på bogens bagside. For det første er han tro mod tiden og udviser respekt for forskellighed og opfordrer til, at læseren bruger de ord man nu engang selv plejer at anvende. For det andet følger en instruks om at placere bogen et sted hvor barnet selv kan komme til den, således at den bliver en naturlig og ikke – tabuiseret del af hverdagen og livet. En herlig tanke som jeg tænker at tage til efterretning i eget hjem.
Illustrationerne er simple, ligefrem naive i deres udtryk, og sproget er kontant uden at dvæle ved overflødige detaljer.

Mandligt kønsorgan: pik
Kvindeligt kønsorgan: kusse

Dernæst følger en absolut favorit Gunilla Hansson og Grethe Fagerströms Per, Ida og Minimum.

En lækker mor, højgravid med humørsvingninger, en illustrativt begavet far, der leder børnene Per og Ida gennem anatomi og forplantnig og en tegning, der aldrig, aldrig ville være blevet publiceret i 2011 af en tegnet Ida med spredte ben, sådan at hun og læseren kan se hvordan hendes skede ser ud. I visse lande ville de to damer og forlaget være blevet krævet klynget op for formidling af børneporno. Heldigvis for de af os med fornuften i behold, blev bogen udgivet i 1978, hvor pædofili som kulturelt hysteri antagelig ikke fandtes(?).

Vi kommer også omkring forskellige familieformer(fra indvandrerfamilien fra Grækenland til alenefaren med søn), tampon vs. bind og søskendejalousi. Den er i allerhøjeste grad en bog der lægger op til samtale.

Mandligt kønsorgan: tissemand
Kvindeligt kønsorgan: revne

I 1993, længe inden hun kunne malke fantasy- og Disneykoen med skammer- og W.I.T.C.H –bøgerne, forfattede Lene Kaaberbøl Den nat Kristian blev til. En bog hvor sex kaldes at elske, hvilket er fint hvis man er til den slags, og hvor gule tulipaner spiller en lille birolle. Interessant er det at det er den eneste af bøgerne, der illustreret skildrer et forspil. Go Lene!

Mandligt kønsorgan: tissemand
Kvindeligt kønsorgan: revne

Som samlingens rosin i pølseenden kommer klummeskribent og Oskar Charlie Et Eller Andet- forfatter Maise Njors Er det her, der bliver bollet?

Bogen er forfriskende ukompliceret, om end noget tekstmættet, og må tænkes at være ”en sjov bog for de lidt større”(som jeg da for Gud i himlen håber allerede er indviet i babytilblivelsesprocessen), og ikke til førstegangsspørgerne på 4-5 år.
Humoren er dobbelt, og henvender sig ligeligt til børn og voksne, som da faren lakoniske besvarer spørgsmålet: hvorfor får man børn? Med: fordi man er træt af at sove længe i weekenden.

Mandligt kønsorgan: tissemand
Kvindeligt kønsorgan: tissekone

Således er vi ved vejs ende og selvom jeg elsker bøgerne, må de ikke stå alene. Tal med jeres børn(og ikke om at man får børn af at holde i hånden). Lad være med at være bange. Og lad dem nu lege-bolle løs i børnehaven.

Reklamer

Om potskilove

Mit navn er Charlotte. Jeg drikker spandevis af kaffe mens jeg læser børnebøger og kigger på kalkmalerier. Engang skrev jeg et speciale. Det handlede om synd og død, tudser og fortabelse. Og så selvfølgelig om bod. Det var tider. Jeg er kæreste og mor, vittig og spids, eminent til krydsord og skidedårlig til at tabe. Jeg synes at kærlighed burde staves "kjærlighed" og at "majonæse" er et skråplan. Velkommen indenfor.
Dette indlæg blev udgivet i Hjemmefronten og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Hvis puderummet kunne tale…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s